foto5.jpgfoto9.jpgfoto2.jpgfoto6.jpgfoto4.jpgfoto8.jpgfoto1.jpgfoto7.jpgfoto3.jpg

Beesel is een mooi kerkdorp met een gezellig marktplein gelegen tussen de Duitse grens en de Maas.

De omgeving van Beesel is uitstekend geschikt voor fietsers, wandelaars en watersporters.

Dankzij haar ligging vlakbij de A73 kunt u ook snel leuke dagtochten maken.

De faciliteiten die de steden  www.roermond.nl/ , www.mcarthurglen.com/nl/designer-outlet-roermond/nl/ , www.venlo.nl/  en http://www.duesseldorf-tourismus.de/nl/top-veranstaltungen/ te bieden hebben liggen binnen handbereik.

 

 Beesel (2517 inwoners) Beesel bestaat daarnaast uit diverse buurtschappen, onder andere Rijkel, Bussereind, Witteberg, Meuleberg Markt en Mortel.

Geschiedenis

Beesel wordt voor het eerst vermeld in 1275 en vormde samen met Belfeld eeuwenlang één schepenbank. Lange tijd hoorden beide plaatsen bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. In 1713 kwam het samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. Een van de oudst bewaarde gebouwen is kasteel Nieuwenbroek.

Bezienswaardigheden

Bij het dorp staat de beltmolen De Grauwe Beer, die nog regelmatig in bedrijf is.

Draaksteken

Beesel is vooral bekend door het Draaksteken, een openlucht schouwspel over de legende van Sint Joris en de Draak. Eens in de zeven jaar staat heel Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad.

BEESEL - Op 1 december start de voorverkoop van de entreekaarten voor het Draaksteken 2016 in Beesel. Vanaf die dag zijn online en via diverse fysieke verkooppunten de entreekaarten voor de theatervoorstellingen in augustus te koop. De eerste entreekaarten zijn op woensdag 25 november symbolisch overhandigd aan enkele mensen die iets bijzonders hebben betekend voor het Draaksteken. Entreekaarten voor het Draaksteken vormen een bijzonder cadeau voor de feestdagen. Om de beleving compleet te maken zijn er speciale geschenkverpakkingen verkrijgbaar bij Bakkerij van den Berg in Beesel, Van Heijster Kantoor/Boekado in Swalmen en de VVV’s in Reuver, Roermond, Thorn, Kessel en Venlo. Deze worden gratis aangeboden op vertoon van het entreebewijs. De oplage is echter beperkt, dus wees er snel bij!

Uitreiking eerste entreekaarten 

De eerste entreekaarten voor het Draaksteken 2016 zijn op woensdag 25 november symbolisch overhandigd aan enkele mensen die iets bijzonders hebben betekend voor het Draaksteken. Tijdens de première van de documentaire ‘Draaksteken 2009; “Samen”-wat duit ’t mit ós’ in de Reuverse bioscoop Luxor zijn de eerste entreekaarten uitgereikt aan de documentairemakers Thei Boosten en Will Haenen; Sjra Puts, als dank voor zijn creatieve bijdrage voor het bestuur van Stichting Draaksteken; en aan de heer en mevrouw Ghyzcy van Kasteel Nieuwenbroeck in Beesel, als dank voor hun gastvrijheid. Op hun terrein zal het Draaksteken in augustus 2016 wederom plaatsvinden.

Draaksteken 2016: Grootser dan ooit! 

Eens in de zeven jaar staat het dorp Beesel volledig in het teken van de legende van Sint Joris en de draak. Al sinds het jaar 1736 wordt de oeroude strijd tussen goed en kwaad in beeld gebracht door middel van een sensationeel openluchtspektakel. Op 12-13-14-18-19-20-21 augustus 2016 wordt deze eeuwenoude traditie op theatrale wijze voortgezet. Ruim vierhonderd inwoners en oud-inwoners van Beesel nemen op vrijwillige basis deel aan deze theaterproductie. 
Draaksteken 2016 wordt sensationeler en indrukwekkender dan ooit. Tijdens zes avondvullende voorstellingen beleven ruim 15.000 bezoekers een ultieme theaterervaring. In een groots en meeslepend schouwspel vol muziek, gevechten, drama en humor komt de legende van Sint Joris en de draak tot leven.

Verkooppunten 

Tickets voor het Draaksteken zijn vanaf 1 december online verkrijgbaar viawww.draaksteken.nl en bij alle VVV’s in Noord- en Midden-Limburg. Kijk opwww.draaksteken.nl voor alle informatie.

Keramische industrie

Beesel is (inter)nationaal bekend vanwege haar keramiek. In 1923 startte St. Joris keramische industrie, een onderneming die nog steeds bestaat en nu met name voor de bouw werkt (glazuurstenen). In de jaren '30 tot '60 van de twintigste eeuw had St. Joris kunstateliers waar naast werk voor kerken en de openbare ruimte ook gebruiksgoed en vazen werden vervaardigd onder de naam Terraco. Kunstenaars als Piet Schoenmakers, Mathieu Boessen en Frans Lommen werkten er. Ook Handwerk Loré (1955-1981) en Ciro Keramiek (1971-?) waren actief in Beesel. De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed, opgericht in 2006, zet zich in voor het behoud van dit unieke materiaal

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Rijksmonumenten_in_Beesel?uselang=nl#mw-subcategories

Verkeer en vervoer 

Fietsroute planner

http://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in de gemeente Beesel wordt verzorgd door Veolia Transport.

Buslijn:     Lijn 66 naar Venlo en Roermond violia        Lijn 55 naar Beesel en Reuver violia

Treinverbinding:    Maaslijn naar Venlo en Roermond violia

Wegverbindingen

Veerverbindingen     Vanuit Beesel bestaan er 2 veerverbindingen:

Beesel - Kessel (Autoveer)       Beesel - Neer (Voet- en fietsveer)

De faciliteiten die de steden Roermond en Venlo te bieden hebben liggen binnen handbereik.

 

Grote toeristische evenementen in de regio zijn o.a.  het Draaksteken 2016 in de eigen gemeente. 

Passiespelen in Tegelen, Het jaarlijks carnaval.

 

Chambre d’hotes Bio Beesel Hôte du Table

 

Zwemmen in ons eigen zwembad, of lekker luieren in de tuin.

Lekker BBQ in of aanschuiven aande diner tafel.

Een mistieuze  "moord'oplossen (beleven) tijdens het diner.

U gaat wandelen of fietsen en wij hebben de picknick op locatie gereed staan.

 

 

   

Natuur: Beesel ligt op de grens van Noord- en Midden-Limburg. In de directe omgeving vindt u fantastische natuurgebieden om te recreëren zoals het uitgestrekte natuurgebied Swalm-Nettetal of de Maasduinen.

En zeker niet tevergeten het Nationaal Park de Mijnweg niet.

 

Nog meer wandel plezier is te vinden bij http://www.tweevoeter.nl  

Steden:Wie in plaats van de natuur op zoek is naar bedrijvigheid in de omgeving van Beesel is ook bij ons aan het goede adres. Vlakbij liggen verschillende mooie en interessante steden (Roermond, Venlo, www.weert.nl en www.vvvmaastricht.nl  ) waar u onder andere kunt winkelen en genieten van de Limburgse cultuur en historie. Een uitstapje naar Duitsland (www.brueggen.de, www.aachen.de  en http://www.duesseldorf-tourismus.de ) of naar België (www.maasmechelenvillage.com , historisch www.maaseik.be/Toerisme.html  is snel gerealiseerd.

 

ActiefIndoor Karten• Golfen• Indoor visrivier• Sub-tropisch waterparadijs , http://www.landal.nl/nl-nl/bungalowparken/nederland/limburg/de-lommerbergen?gclid=CML2jd-yt7sCFdOWtAodIVoADg • Service Bioscoop en Grand Café Luxor• Speelpark Klein Zwitserland• Limburgs Museum• Missiemuseum Steyl

Wij adviseren u graag over alle mogelijkheden in de regio maar kijk ook eens op de sites van VVV Midden-Limburg, VVV Noord-Limburg en Uit in de Regio Venlo voor de meest actuele ontwikkelingen.

 

DUSSELDORF, KEULEN, VALKENBURG EN MAASTRICHT

allen slechts op 20 tot 45 auto minuten bij het chambre dHotes Beesel vandaan.

Gezellig winkelen:

DUSSELDORF, KEULEN, AKEN EN MAASTRICHT

allen slechts op 30 tot 45 auto minuten bij het Chambre d'Hotes Beesel vandaan.

De omgeving van Beesel is uitstekend geschikt voor fietsers, wandelaars en watersporters. Dankzij haar ligging vlakbij de A73 kunt u ook snel leuke dagtochten maken.

 

 

Wandel routes Beesel http://www.liefdevoorlimburg.nl/wandelen/beesel#filters

 

 

Draaksteken maakt datums voorstellingen bekend

http://www.draaksteken.nl/draaksteken-2016/

De Stichting Draaksteken Beesel heeft de speeldata bekendgemaakt van het Draaksteken 2016. Tussen vrijdag 12 augustus en zondag 21 augustus vinden er zes voorstellingen plaats, met de mogelijkheid voor een zevende. De Draakstekenperiode wordt afgesloten met een grote historische optocht met zegetocht en een slotfeest.

In tegenstelling tot voorgaande edities, zijn er geen matineevoorstellingen meer, maar enkel avondvoorstellingen. De feestelijke première vindt plaats op vrijdag 12 augustus. Verder zijn er avondvoorstellingen op zaterdag 13 augustus, zondag 14 augustus, donderdag 18 augustus, vrijdag 19 augustus en zaterdag 20 augustus. Na afloop van elke voorstelling is het volgens goede traditie feest in het centrum van Beesel voor bezoekers, spelers en medewerkers.

Behalve de theatervoorstellingen zelf, worden er nog diverse activiteiten georganiseerd rondom het Draaksteken. Zo vindt er in de aanloop naar het Draaksteken toe een open dag plaats, waar mensen getuige kunnen zijn van wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Verder is er op zondag 14 augustus een openluchtmis in het Draakstekentheater. In tegenstelling tot de vorige edities, wordt de grote historische optocht in 2016 gecombineerd met de traditionele zegetocht op zondag 21 augustus. Daarna vindt een groot slotfeest plaats voor alle bezoekers, medewerkers achter de schermen en natuurlijk alle spelers.

Script in de maak
Regisseur Jolanda Jonkers is inmiddels samen met de commissie Spel & Regie begonnen aan het script voor het theaterstuk, waarvoor in 2015 de repetities starten. “Iedereen bruist van de ideeën. Dat werkt aanstekelijk! We beginnen met het uitzetten van de grote lijnen, waarna het verhaal steeds meer gestalte zal krijgen.” In de loop van 2014 zal alvast een tipje van de sluier worden opgelicht. “We kunnen en willen er nu nog niets over zeggen; dat doen we pas als het verhaal op hoofdlijnen staat. Tot die tijd laten we iedereen nog even in spanning!”

 

Webdesign door RoRo